Reklama

reklama

Włoskie sery. Jak powstają i jak je przyrządzić?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Włoskie sery. Jak powstają i jak je przyrządzić?
Produkcja mozzarelliFoto: Shutterstock.com/Ba_peuceta

- Mieszkańcy Neapolu na pewno powiedzą, że pierwsza mozzarella była przygotowywana z bawolego mleka, ale jak pojedziesz do Apulii, to powiedzą, że pierwsza była mozzarella z krowiego mleka. To niekończąca się kłótnia między dwoma regionami - przyznaje Francesco Micaletti. 


kimchi kiszonki Shutterstock 1200.jpg
Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

W Apulii, skąd pochodzi Francesco Micaletti, mozzarellę je się codziennie. Jak podkreśla Włoch, ważne jest, aby zjeść ją tego dnia, którego została kupiona lub następnego, bo łatwo się psuje. – Mamy tylu producentów sera w Apulii, ile wy w Polsce piekarni. To, żaden problem wejść z ulicy do takiego małego producenta serów i coś sobie zjeść – opowiada Francesco Micaletti, wspominając tradycje rodzinnych stron. 

Posłuchaj

50:09
Jak zrobić mozzarellę w domu? (Gorąca płyta/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

 – Jak pojechałam na parę lat do Włoch, miałam okazję odwiedzić wiele miejsc, które robią sery, zwłaszcza mozzarellę. W pewnym momencie pomyśleliśmy, że to jest wspaniały pomysł, żeby zrobić coś takiego w Warszawie. Dostarczyć ludziom sery ze surowego mleka, zrobione tego samego dnia – opowiada Kaja Przygońska. 

Najczęściej czytane

śledź droga przez mąkę ryba stół kuchnia 1200 shutterstock.jpg
Pierwsze spotkanie – ze śledziem

Dziś Kaja Przygońska i Francesco Micaletti produkuję włoskie sery w Warszawie. Tygodniowa produkcja pochłania nawet 500 litrów mleka. Ser, który z niego powstaje, jest przygotowywany bez udziału specjalistycznych maszyn. 

Doskonale znana w Polsce mozzarella, straciatella i zyskująca coraz większą popularność burrata powstają z tego samego mleka. – Przygotowuje się je z pasta filata, czyli zaparzany skrzep, do którego dodajemy gorącą wodę. Powstaje ciągnąca się masa, z której możemy uformować mozzarellę, czyli te znane kulki. Możemy masę wyciągnąć w taki kształt długiego paska, poszarpać na kawałeczki i dodać do tłustej, słodkiej śmietanki i wszystko wymieszać. W ten sposób otrzymujemy przepyszną, kremową stracciatellę – opisuje rozmówczyni Adriany Marczewskiej. 

Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta - odc. 5 | Mozzarella

***

Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Kaja Przygońska i Francesco Micaletti (producenci włoskich serów)
Data emisji: 20.03.2021
Godzina emisji: 13.07

gs

Polecane