Włoskie sery. Jak powstają i jak je przyrządzić?
2021-03-20, 13:03 | aktualizacja 2021-04-24, 19:04
- Mieszkańcy Neapolu na pewno powiedzą, że pierwsza mozzarella była przygotowywana z bawolego mleka, ale jak pojedziesz do Apulii, to powiedzą, że pierwsza była mozzarella z krowiego mleka. To niekończąca się kłótnia między dwoma regionami - przyznaje Francesco Micaletti.
W Apulii, skąd pochodzi Francesco Micaletti, mozzarellę je się codziennie. Jak podkreśla Włoch, ważne jest, aby zjeść ją tego dnia, którego została kupiona lub następnego, bo łatwo się psuje. – Mamy tylu producentów sera w Apulii, ile wy w Polsce piekarni. To, żaden problem wejść z ulicy do takiego małego producenta serów i coś sobie zjeść – opowiada Francesco Micaletti, wspominając tradycje rodzinnych stron.
Posłuchaj
– Jak pojechałam na parę lat do Włoch, miałam okazję odwiedzić wiele miejsc, które robią sery, zwłaszcza mozzarellę. W pewnym momencie pomyśleliśmy, że to jest wspaniały pomysł, żeby zrobić coś takiego w Warszawie. Dostarczyć ludziom sery ze surowego mleka, zrobione tego samego dnia – opowiada Kaja Przygońska.
Dziś Kaja Przygońska i Francesco Micaletti produkuję włoskie sery w Warszawie. Tygodniowa produkcja pochłania nawet 500 litrów mleka. Ser, który z niego powstaje, jest przygotowywany bez udziału specjalistycznych maszyn.
Doskonale znana w Polsce mozzarella, straciatella i zyskująca coraz większą popularność burrata powstają z tego samego mleka. – Przygotowuje się je z pasta filata, czyli zaparzany skrzep, do którego dodajemy gorącą wodę. Powstaje ciągnąca się masa, z której możemy uformować mozzarellę, czyli te znane kulki. Możemy masę wyciągnąć w taki kształt długiego paska, poszarpać na kawałeczki i dodać do tłustej, słodkiej śmietanki i wszystko wymieszać. W ten sposób otrzymujemy przepyszną, kremową stracciatellę – opisuje rozmówczyni Adriany Marczewskiej.
Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta - odc. 5 | Mozzarella
***
Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Kaja Przygońska i Francesco Micaletti (producenci włoskich serów)
Data emisji: 20.03.2021
Godzina emisji: 13.07
gs