Herbata. Napar, który łączy ludzi
2021-02-28, 14:02 | aktualizacja 2021-03-01, 07:03
Chińczycy znają ją od niemal 5 tys. lat. Zawojowała Japonię, pokochali ją Europejczycy, zaś Brytyjczycy uczynili swoim "znakiem firmowym".
Herbata. Francuzi piją ją "na lekarstwo" zgodnie zresztą z jej pierwotnym charakterem. Wszystkie chińskie legendy o odkryciu herbaty odwołują się do jej uzdrawiających mocy. Poeci dostrzegli w niej inspirację i tajemniczą moc łączenia ludzi.
Posłuchaj
Do Chin, ojczyzny herbaty i Japonii, która herbatę zamieniła w sztukę, zabiera słuchaczy "Podróży ze smakiem" Jacek Wan, podróżnik, dziennikarz, który historię Dalekiego Wschodu zna nie tylko dzięki uniwersyteckim studiom, ale także własnemu doświadczeniu.
– Picie herbaty zaczęło się od Chin, najpierw była herbata zielona, w XVIII wieku pojawiły się herbaty fermentowane – mówi Jacek Wan. – Chińczycy suszą herbatę na gorących blachach w temperaturze 300 stopni, z kolei Japończycy używają pary wodnej, by zatrzymać proces fermentacji, i następnie szybko suszą – dodaje gości Trójki i w audycji opisuje różnice pomiędzy herbacianym ceremoniałem w Kraju Kwitnącej Wiśni i Państwie Środka.
Odwiedzamy też Sri Lankę i Kenię, by odkryć ślady przygód słynnych plantatorów herbaty, ale także poznać różnorodność herbacianych aromatów. Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, zdradza, jakie niezwykłe kulinarne kompozycje można dzięki herbacie tworzyć.
– W Chinach od wieków herbata wykorzystywana jest jako przyprawa. Świeże listki wrzuca się do zupy, w herbacie się marynuje, jest ona także bazą do rozmaitych sosów i esencji, które poprawiają smak. Dzisiaj wielu szefów kuchni w sposób bardzo intrygujący stosuje różne herbaty – zaznacza Waldemar Sulisz, który opowiada słuchaczom Trójki między innymi, jak wykorzystać herbatę do... wędzenia schabu.
Plantacja i fabryka herbaty na Sri Lance / Newseria
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 28.02.2021
Godzina emisji: 13.21