Zimowe przygody i atrakcje
Ech, kiedyś to były zimy! Mróz, trzeszczący śnieg pod stopami, białe czapy na drzewach i dachach, narciarze śmigający po stokach... Ale o tym można tylko pomarzyć: pandemia zamknęła właściwie całą Europę. Na dodatek ocieplenie klimatu spowodowało, że dobre warunki narciarskie są tylko na lodowcach. Oczywiście tych, które jeszcze nie stopniały.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/evgenii mitroshin
Co można więc robić w taką zimę-nie zimę, gdzie się wybrać? Tym razem odwiedziliśmy Laponię, Alaskę i Grenlandię. Lodowy bar i wizyta u Eskimosów w świetle zorzy polarnej stały się pretekstem do smakowania egzotycznych zimowych dań. Odwiedzimy również drugą półkulę i argentyński lodowiec Perito Moreno.
– Zima kojarzy nam się z daleką północą, a daleka północ to renifery. Renifery najbliżej można zobaczyć w Laponii. Miasteczko Inari to stolica fińskiej Laponii. Znajduje się tam parlament Samów, czyli rdzennych mieszkańców – opowiada przewodnik i podróżnik Jacek Stasiński. – To jest także znakomite miejsce, by podziwiać zorzę polarną – tłumaczy.
Jednak, jak się okazuje, na zorzę trzeba... polować! Bo żeby ją podziwiać, potrzebne jest przede wszystkim czyste niebo. A jeśli na przykład pada śnieg, o zorzy można zapomnieć. W tamtejszych hotelach istnieje nawet coś takiego, jak "alarm zorzowy": recepcja dzwoni w nocy z informacją, że można podziwiać zorzę.
Ale rozkoszy chłodu i zimy możemy też zaznać na przeciwległym krańcu Ziemi. Argentyński lodowiec Perito Moreno jest częścią lądolodu patagońskiego, trzeciego pod względem wielkości zlodowaciałego obszaru na świecie.
– Perito Moreno jest jednym z nielicznych, a może nawet jedynym lodowcem na świecie, który nie zmalał w ciągu ostatnich 100 lat, od momentu, kiedy jest badany. Dziennie przyrasta o ok. dwa metry, ale tyle samo też traci – opowiada Jacek Stasiński.
– To jest niesamowita atrakcja turystyczna: można oglądać słynne "cielenie się lodowca" czyli oddzielanie jego fragmentów, spadanie wielkich głazów i kawałków lodu do jeziora, można też po nim pospacerować, choć to wymaga odpowiedniego obuwia i stroju. Jest też możliwość podpłynąć pod ten lodowiec stateczkiem – wylicza podróżnik.
The Perito Moreno Glacier Rupture Cykle/YouTube Wanderdog Media
Ponadto w programie
- Franka Kobenter, wieloletnia dyrektorka Austriackiego Ośrodka Informacji Turystycznej w Warszawie o historii i narciarskich tradycjach w Alpach;
- Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku o przepisach na rozgrzewające dania i dobrą zimową dietę;
- znane zimowe piosenki w kultowych wykonaniach.
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 24.01.2021
Godzina emisji: 12.06
pr