Ważna sprawa: talerz biegacza
2021-01-21, 17:01 | aktualizacja 2021-01-21, 18:01
Dla osoby biegającej kwestia odżywiania należy do najważniejszych. Wiadomo, że jadłospis zmienia się w zależności od natężenia treningów, pokonywanych dystansów, ale czy dotyczy to także kalendarza? Co jeść przed i po treningu o tej porze roku?
Okazuje się jednak, że pora roku nie ma znaczenia w kontekście tego, co jemy przed i po treningu. Posiłki należy komponować właściwie tak samo, czyli dbając o to, aby posiłek przedtreningowy był lekkostrawny, zjedzony 2-2,5 godziny przed wysiłkiem.
Posłuchaj
– Ważne, żeby zawierał węglowodany proste: biały ryż, owoce, pieczywo, które dodadzą nam sił przed treningiem – tłumaczy dietetyk sportowy Roksana Środa. – Taki posiłek nie może jednak zbytnio obciążać naszego układu pokarmowego – dodaje.
Fakt, że zimą nasz organizm czyni większy wydatek energetyczny, bierzemy pod uwagę przy posiłku potreningowym. – Natomiast jeżeli treningi zimowe są dłuższe, warto pamiętać o przekąskach w ich trakcie. Tu też polecam węglowodany proste: np. batoniki orzechowo-owocowe albo owoce suszone – wskazuje.
W posiłku potreningowym także powinny się znaleźć przede wszystkim białka i węglowodany: ryba, mięso, nabiał, tofu (dla wegan i wegetarian) do tego ryż, kasza lub ziemniaki oraz owoce jako dodatek czy deser.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 21.01.2021
Godzina emisji: 17.18
pr