Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Życie na grzybach
2010-10-06, 14:10 | aktualizacja 2010-10-06, 14:10
Witamina B1 dla nerwusów, B2 na długie życia i D dla zdrowych kości; do tego: potas, selen, fosfor, żelazo … i nie tuczą! Grzyby można jeść równie często jak marchewkę.
Posłuchaj
Urszula Kwiatek, dietetyk medycyny chińskiej, podkreśliła jak wiele jest mitów o grzybach, jednym z nich jest ich ciężkostrawność. - Ciężkostrawność grzybów jest porównywalna do tej jaką ma jajecznica na boczku, więc jeżeli ktoś jajecznicę je bez stresu, to z jakiego powodu robi szum wokół grzyba? – zastanawiała się w „Instrukcji obsługi człowieka”.
- Najcenniejsze w grzybach są substancje antynowotworowe i antybiotykopodobne, dlatego one bardzo poważnie wzmacniają odporność – dodała Kwiatek.
Co ważne, grzyby mają witaminy w związkach trwałych, tzn. że nie tracą ich w procesie przygotowania tak, jak inne warzywa. - Grzyby można dusić, gotować, smażyć, a witaminy w nich pozostają – podkreśliła dietetyk. Do tego wspierają nerki, czyszczą z toksyn i podnoszą odporność.
– Jeśli kobiety chcą wyglądać pięknie, to zdecydowanie powinny mieć grzyby w swoim menu – podsumowała Urszula Kwiatek.
Jedzmy to, co nam natura w danym momencie daje. Jesienią zdecydowanie są to grzyby.
Audycji „Instrukcja obsługi człowieka” można słuchać na antenie Trójki codziennie od poniedziałku do czwartku o godzinie 10.45. Zapraszamy.
(asz)