Trójka|Instrukcja obsługi człowieka
Zupy, pestki i buraczki – rewelacja na chłody
2010-09-29, 15:09 | aktualizacja 2010-09-29, 15:09
W jedzeniu nie chodzi o to, by się najeść. Jedzenie zostało stworzone, by nasycać nasze ciało. A o tej porze roku potrzebujemy tego, co rozgrzewa.
Posłuchaj
Jesienią i zimą powinniśmy odżywiać się w sposób rozgrzewający. Sałatki z pestkami, brokuły z czosnkiem lub imbirem i koniecznie – zupy! Dietetycy podkreślają, że gdy kończy sie lato, nadchodzi czas marchwi, dyni, buraków i długo gotowanego rosołu z trzech mięs.
- Polecałabym buraczki polane olejem z pestek dyni i posypane dyniowymi pestkami; rewelacja! - zachęca Anna Krasucka z Akademii Odżywiania dla Zdrowia.
Powinniśmy dążyć do równowagi w każdym wymiarze, także w naszej diecie. Dlatego nie sugerujmy się tym co próbują forsować fast foody i reklamy. Zadbajmy o siebie od środka, by nie dobrały się do nas bakterie i wirusy z zewnątrz.
Audycji „Instrukcja obsługi człowieka” można słuchać na antenie Trójki codziennie od poniedziałku do piątku o godzinie 10.45. Zapraszamy.
(asz)