Sekcja rytmiczna 21 grudnia godz. 22:06
2020-12-21, 22:12 | aktualizacja 2020-12-21, 23:12
Tytuł | Klub Trójki - : Czy musimy marnować żywność? 2020/12/21 22:00 |
Prowadzący | Jasina Łukasz, Korczyńska-Jordan Elżbieta |
Opis |
Czy musimy marnować żywność? Rocznie w polskich koszach ląduje 5 mln ton żywności, z czego za blisko 3 mln ton odpowiadają konsumenci. To tak jakby w każdej sekundzie w polskich domach do śmieci trafiało 92 kg jedzenia, czyli 184 bochenki chleba. Te alarmujące dane zebrał Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy (IOŚ-PIB), który wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego podjął się realizacji badań w projekcie PROM, mających na celu oszacowanie poziomu strat, począwszy od produkcji, poprzez przetwórstwo, transport, dystrybucję, gastronomię i konsumentów. Na każdym z etapów marnowanej żywności są rozwiązania, które pozwalają zminimalizować straty. To ważne zwłaszcza w kontekście zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, kiedy marnujemy jeszcze więcej W zapobieganiu marnowaniu żywności pomóc ma kampania społeczna "Jedz Bez Wyrzutów" Jak nie marnować żywności - tego też uczy od lat Federacja Polskich Banków Żywności, (organizacja pożytku publicznego) zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Federacja prowadzi też świąteczną zbiórkę żywności. W związku z pandemią w innej formie niż podczas minionych lat. Zbiórka potrwa do świąt. Goście: Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności i dr inż. Krystian Szczepański - Dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska - Państwowego Instytutu Badawczego |
Goście | Krystian Szczepański, Marek Borowski |
Playlista | |
Tagi |