Szynka hrabiny Hańskiej
2020-12-17, 11:12 | aktualizacja 2020-12-17, 11:12
Czy kolejna świąteczna potrawa polecana przez twórcę Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemara Sulisza była niegdyś przysmakiem Honoré de Balzaca? To bardzo prawdopodobne – nie tylko dlatego, że autor "Komedii ludzkiej" kochał jeść, ale też dlatego, że jego żoną była Polka – Ewelina Hańska, od której wzięła się nazwa dania.
Składniki:
- 5 kg tylnej szynki
- 5 litrów wody
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1 główka czosnku
- 20 dag soli niejodowanej.
- Na ciasto: 1 kg mąki, 1.5 szklanki wody, 2 g drożdży, pół szklanki oliwy, 2 łyżki startego piernika, szczypta soli i cukru.
Wykonanie
Pół litra wody zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia. Zimną zalewę wlać do 5 l zimnej przegotowanej wody. Dodać czosnek pokrojony w ćwiartki. Marynatę z mięsem odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i naszpikować czosnkiem z marynaty. Naciąć kratkę na szynce. W nacięcia wkładać liście laurowe, utłuczony pieprz oraz majeranek.
Z podanych składników przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, kruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Zostawiać na chwilę. Wlać ciepłą wodę, dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec do ciasta wgnieść oliwę. Następnie szynkę zawinąć w ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez 3–4 godziny. Podawać na zimno.