Zupa marchewkowa z piernikiem
2020-12-16, 07:12 | aktualizacja 2020-12-16, 08:12
Klasycznym dodatkiem do zupy marchewkowej jest śmietanka lub mleczko kokosowe. Waldemar Sulisz zaproponował zamiast tego dodatek oryginalny i jak najbardziej świąteczny, czyli starty piernik. Smacznego!
Składniki
– 0,5 kg marchewki
– 0,5 l bulionu warzywnego
– 1 mała cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka startego piernika
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– oliwa
– sól
Wykonanie
Obraną marchewkę pokroić w drobną kostkę. Zalać ją bulionem i gotować do miękkości. Na małej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę, jak się zeszkli dodać czosnek. Chwilę smażyć, mieszając. Wrzucić do marchewki. Dodać przyprawy. Wymieszać, chwilę pogotować. Podawać z piernikami, zamiast chleba.