Słodkie sekrety pierniczków

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Słodkie sekrety pierniczków
Zdjęcie ilustracyjneFoto: PublicDomainPictures/Pixabay

Bez ich korzennego, słodkiego zapachu trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Są jednak wymagające – by ich nie zabrakło, za przygotowania trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie.



shutterstock wigilia .jpg
Cyfrowe Radio Gwiazdka. Na Święta od Polskiego Radia

Posłuchaj

47:30
Historia świątecznych pierników (Podróże ze smakiem/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Pierniki. Nie są wynalazkiem nowożytnym. Pierwsza znana receptura korzennego ciastka pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e. Znali je Chińczycy, a w średniowieczu podbiły europejskie stoły. Królowa Elżbieta I swoim kucharzom kazała robić piernikowe karykatury dworzan i dostojników. Z pysznych pierników słynęła matka George'a Washingtona, która swój przepis podała markizowi de Lafayette i stąd wziął się słynny francuski specjał…


Posłuchaj >>>Cyfrowe Radio Gwiazdka>>> 


W sarmackiej kuchni jadano je na śniadanie, ale też jako zakąskę do wódki. Wcześniej piernikowymi stolicami Europy stały się Norymberga i Toruń. O tych tradycjach w Trójce opowiadają: Maria Schmidt-Holzhauser z Norymbergi, Aleksandra Kleśta-Nawrocka z Muzeum Piernika w Toruniu oraz Izabela Rabehanta, mieszkająca we Francji od lat autorka bloga "Moja Alzacja".

Ponadto niezwykłe przepisy na mięsa i zupy w towarzystwie piernika przedstawia Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku. Pierniki to nie tylko smaki, ale także inspiracje, które znalazły odzwierciedlenie w poezji i muzyce.

***

Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 13.12.2020
Godzina emisji: 12.09

Polecane