Słodkie sekrety pierniczków
2020-12-13, 13:12 | aktualizacja 2020-12-19, 18:12
Bez ich korzennego, słodkiego zapachu trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Są jednak wymagające – by ich nie zabrakło, za przygotowania trzeba się zabrać odpowiednio wcześnie.
Posłuchaj
Pierniki. Nie są wynalazkiem nowożytnym. Pierwsza znana receptura korzennego ciastka pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e. Znali je Chińczycy, a w średniowieczu podbiły europejskie stoły. Królowa Elżbieta I swoim kucharzom kazała robić piernikowe karykatury dworzan i dostojników. Z pysznych pierników słynęła matka George'a Washingtona, która swój przepis podała markizowi de Lafayette i stąd wziął się słynny francuski specjał…
Posłuchaj >>>Cyfrowe Radio Gwiazdka>>>
W sarmackiej kuchni jadano je na śniadanie, ale też jako zakąskę do wódki. Wcześniej piernikowymi stolicami Europy stały się Norymberga i Toruń. O tych tradycjach w Trójce opowiadają: Maria Schmidt-Holzhauser z Norymbergi, Aleksandra Kleśta-Nawrocka z Muzeum Piernika w Toruniu oraz Izabela Rabehanta, mieszkająca we Francji od lat autorka bloga "Moja Alzacja".
Ponadto niezwykłe przepisy na mięsa i zupy w towarzystwie piernika przedstawia Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku. Pierniki to nie tylko smaki, ale także inspiracje, które znalazły odzwierciedlenie w poezji i muzyce.
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 13.12.2020
Godzina emisji: 12.09