W roli głównej: kiszona kapusta
2020-11-29, 13:11 | aktualizacja 2020-11-29, 19:11
– Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów?
Choć kojarzy nam się swojsko, a nie z wykwintną kuchnią francuską, we Francji nazywają ją choucroute. A słówko chou jest sposobem wyrażania czułości. Mon chou można powiedzieć do ukochanej osoby albo do małego dziecka. Choucroute, czyli kiszona kapusta, to bohaterka kolejnego odcinka programu Anny Kwiatkowskiej "Podróże ze smakiem".
Posłuchaj
Co o kapuście kiszonej myśleli znakomici poeci i pisarze – Adam Mickiewicz, Władysław Reymont, Maria Dąbrowska?
O tym w rozmowie z Aleksandrą Imosą – przewodniczką muzealną i współorganizatorką festiwali kiszonej kapusty. Tradycję kiszonej kapusty w kuchni alzackiej i francuskiej przybliża Izabela Rabehanta – mieszkająca we Francji od lat autorka bloga "Moja Alzacja", zaś Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, przedstawia najbardziej niezwykłe i tradycyjne polskie potrawy z kiszonej kapusty właśnie.
W programie także o tajemnicach kiszenia kapusty i nieoczywistych smakowych zestawieniach. Opowieściom i rozmowom towarzyszom piosenki o kiszonej kapuście – polskie, francuskie, angielskie i niemieckie.
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 29.11.2020
Godzina emisji: 12.07