Fakty o mitycznej oliwie
Homer nazywał ją płynnym złotem. To ona sprawiała, że było jasno w nocy, a w dzień żywiła i upiększała. To ją składano w ofierze bogom i przypisywano boskie pochodzenie. Oliwa.
Oliwa jest ważnym składnikiem naszej diety/Zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock.com/DUSAN ZIDAR
Już Hipokrates przypisywał jej niezwykłe właściwości. W Biblii pojawia się aż 140 razy, opisuje ją Koran i Tora. Jest bohaterką greckich mitów. Podbiła współczesny świat. W listopadzie zaczynają się oliwkowe zbiory.
W audycji "Podróże ze smakiem" mity i fakty o oliwie i oliwkach, mnóstwo praktycznych informacji oraz niezwykła podróż w czasie i przestrzeni, od stóp góry Karmel przez Cellino di San Marco i pulijską posiadłość Al Bano Carrisi, po Argentynę i Południową Afrykę. Gościem audycji jest Urszula Rzepczak – dziennikarka, podróżniczka i założycielka marki Olio d'Autore.
***
Tytuł audycji: Podróże ze smakiem
Prowadzi: Anna Kwiatkowska
Data emisji: 22.11.2020
Godzina emisji: 12.05