Trening i dieta – nierozłączna para
2020-10-01, 17:10 | aktualizacja 2020-12-03, 22:12
Wielu z nas wzięło się za bieganie, żeby schudnąć. Jeżeli do treningów nie dołączymy odpowiedniego odżywiania, na dłuższą metę nic dobrego z tego nie wyniknie. – Prawidłowa dieta jest podstawą efektów sylwetkowych i zdrowotnych – potwierdza dietetyk kliniczny Roksana Środa.
Posłuchaj
Prawidłowa dieta, czyli jaka?
Organizm każdego z nas jest inny, więc najlepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie gabinetu dietetyka i dopasowania sposobu odżywiania do wzrostu, wagi, aktywności treningowej oraz rodzaju wykonywanej pracy.
– Żywienie i treningi to idealne połączenie, jeżeli zależy nam na zdrowym odchudzaniu czy kształtowaniu sylwetki. Warto wspomnieć, że dieta, a dokładnie ilość spożywanych kalorii warunkuje to, czy masa ciała spada, czy wzrasta, czy w będziemy w deficycie kalorycznym, czy w surplusie kalorycznym. Oczywiście, aktywność fizyczna jest świetnym dodatkiem, do którego zawsze zachęcam, niemniej to tylko dodatek do zdrowego odżywiania – radzi Roksana Środa.
Białko przede wszystkim
Dietetyk podkreśla także rolę białka w diecie biegacza-amatora, które (razem z węglowodanami), powinno być spożywane zaraz po treningu. Znajdziemy je zwłaszcza w rybach, jajkach, owocach morza i produktach mlecznych. –Ma ono wpływ na odpowiednią regenerację mięśni. Trzeba koniecznie pamiętać o tym, że rezygnacja z jedzenia po treningu w celu osiągnięcia szybszego efektu jest po prostu mitem – wyjaśnia ekspertka.
Garść konkretów
Jako przykłady posiłków idealnych do połączenia z treningiem, Roksana Środa wymienia m.in. kaszę gryczaną z warzywami i pieczonym łososiem oraz owsiankę z jogurtem proteinowym orzechami i owocami. – Porcje, wartość kaloryczną i częstotliwość warto dopasować indywidualnie – dodaje.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Gość: Roksana Środa (dietetyk)
Data emisji: 01.10.2020
Godzina emisji: 17.23
kr