Jedzenie – jak go nie marnować?
2020-09-29, 10:09 | aktualizacja 2020-10-03, 21:10
W polskich piekarniach powstaje nawet do kilku ton odpadów tygodniowo. Naukowcy z olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk tworzą właśnie aplikację dla piekarń, która ma ograniczyć marnowanie żywności. Aplikacja ma tak zaplanować produkcję, aby wszystko udało się sprzedać.
Dzisiaj jest Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Jak obliczają specjaliści, jako konsumenci marnujemy aż 1/3 żywności, którą kupujemy. – Wyobraźmy sobie, że do domu przychodzimy z trzema torbami zakupów i statystycznie rzecz ujmując, jedna z nich ląduje w koszu na śmieci! – tłumaczy obrazowo Dorota Jezierska z Federacji Polskich Banków Żywności.
Polska jest na piątym miejscu w UE pod względem ilości marnotrawionej żywności. Co roku statystyczny Polak wyrzuca aż 247 kg jedzenia! Pomysłów na walkę z takim wielkim marnotrawstwem jest wiele – zarówno na poziomie konsumentów, jak i producentów. W pierwszym wypadku chodzi np. o unikanie robienia zakupów impulsywnych czy o chodzenie do sklepów z listą zakupów.
W przypadku producentów chodzi o optymalizację procesu produkcji. Przykładem jest aplikacja dla piekarni. – Chcemy pokazać piekarniom, co można zmienić albo w procesie produkcyjnym, albo w podejściu do klienta. Np. czy on potrzebuje bułek o poranku, a może wieczorem, kiedy już wraca z pracy? – mówi prof. Małgorzata Wronkowska z olsztyńskiej filii PAN, koordynator projektu.
***
Tytuł audycji: Byle do 13
Prowadzą: Agnieszka Furtak-Bilnik, Piotr Majewski
Autorka materiału reporterskiego: Monika Suszek
Data emisji: 29.09.2020
Godzina emisji: 10.17
pr/kr