Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych
2020-09-06, 11:09 | aktualizacja 2020-09-06, 14:09
– Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki.
Posłuchaj
– Strasznie zachciało mi się zupy z gruszkami – wyznał Uściński. – Gruszka, która teraz już dojrzewa, jest cała miękka. W dłoni jest twarda, ale kiedy wbije się w nią zęby, rozpływa się jak masło. Cukinia gruntowa i gruszka prosto z sadu to połączenie, które dobrze zadziała. No i pietruszka, która to podkręci – zachęcał.
Przepis na zupę krem z gruszką, pietruszką i cukinią
Pietruszkę czyścimy druciakiem i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy niewielką ilość oliwy. Pietruszkę smażymy do zeszklenia, a po pięciu minutach dodajemy pokrojoną w kostkę w cukinię. Gruszkę (nieobraną ze skórki) kroimy i wrzucamy po kolejnych pięciu minutach, gdy pietruszka i cukinia są już miękkie.
Dusimy składniki przez około 20-25 minut, po czym do rondelka dolewamy wodę. Po paru minutach możemy zmiksować całość. Kiedy stwierdzimy, że konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy krem tymiankiem, oregano, pieprzem i solą. Zwolennikom słodkich smaków Jarosław Uściński poleca dodanie łyżki miodu.
W audycji Jarosław Uściński i Tomasz Żąda opowiedzieli także o "kowbojskim" połączeniu kukurydzy z anchois oraz zdradzili kilka nieoczywistych pomysłów na awokado.
***
Tytuł audycji: Audycja muzyczna
Autor rozmowy: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (kucharz, znawca kuchni)
Data emisji: 6.09.2020
Godziny emisji: 10.27
kr/ml