Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nie tylko rosół i pomidorowa – o zupach nie tak oczywistych
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Elena Trukhina

– Kremy są modne. Młodzi ludzie są zabiegani, więc ograniczają się do kupienia blendera i szybkiej akcji – mówił Trójkowy szef kuchni Jarosław Uściński, który zdradził nam przepis na zupę krem będącą nieoczywistym połączeniem pietruszki, cukinii i… gruszki.

Posłuchaj

14:21
Zupa z gruszki i z pietruszki według przepisu Jarosława Uścińskiego (Audycja muzyczna/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

shutterstock_kukurydza 1200.jpg
Kukurydza latem? Klasycznie!

 

– Strasznie zachciało mi się zupy z gruszkami – wyznał Uściński. – Gruszka, która teraz już dojrzewa, jest cała miękka. W dłoni jest twarda, ale kiedy wbije się w nią zęby, rozpływa się jak masło. Cukinia gruntowa i gruszka prosto z sadu to połączenie, które dobrze zadziała. No i pietruszka, która to podkręci – zachęcał.

Przepis na zupę krem z gruszką, pietruszką i cukinią

Pietruszkę czyścimy druciakiem i  kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy niewielką ilość oliwy. Pietruszkę smażymy do zeszklenia, a po pięciu minutach dodajemy pokrojoną w kostkę w cukinię. Gruszkę (nieobraną ze skórki) kroimy i wrzucamy po kolejnych pięciu minutach, gdy pietruszka i cukinia są już miękkie.

Dusimy składniki przez około 20-25 minut, po czym do rondelka dolewamy wodę. Po paru minutach możemy zmiksować całość. Kiedy stwierdzimy, że konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy krem tymiankiem, oregano, pieprzem i solą. Zwolennikom słodkich smaków Jarosław Uściński poleca dodanie łyżki miodu.

W audycji Jarosław Uściński i Tomasz Żąda opowiedzieli także o "kowbojskim" połączeniu kukurydzy z anchois oraz zdradzili kilka nieoczywistych pomysłów na awokado.

***

Tytuł audycji: Audycja muzyczna
Autor rozmowy: Tomasz Żąda
Gość: Jarosław Uściński (kucharz, znawca kuchni)
Data emisji: 6.09.2020
Godziny emisji: 10.27

kr/ml

Polecane