Wszystkie oblicza naleśnika
2020-08-05, 10:08 | aktualizacja 2020-08-26, 15:08
Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki!
Posłuchaj
Pierwsze naleśniki usmażyli podobno Rzymianie. Sami Włosi twierdzą, że rozpowszechnili je legioniści lub Katarzyna Medycejska, która, wychodząc za króla Francji, zabrała przepis ze sobą. Inni twierdzą, że naleśniki powstały w Chinach w IV wieku p.n.e. i były przyrządzane z ciasta ryżowego.
– Do naleśników na słodko i na słono polecam jeden produkt, czyli twaróg. Można przygotować twaróg z pieprzem, cebulką i dodać troszeczkę niebieskiego sera – mówi Gaja Kuroń, która jednak zdecydowała się przynieść do Trójkowego studia wersję na słodko. – Do twarogu dodałam odrobinę wanilii, dodałam cukier, śmietanę i żółtko. Możemy dodać dżem lub sezonowe owoce, np. borówkę amerykańską – doradza.
Sekret dobrego naleśnika
– Oprócz tego, że daję mąkę, jajko, mleko, szczyptę soli, to dodaję jeszcze pół szklanki wody gazowej. To mój sekret. Wtedy są cienkie i zarazem puszyste. Ważne, żeby ciasto nie było zbyt gęste, bo naleśnik będzie ciężki. Jeżeli ciasto będzie miało konsystencję lejącej się śmietany, będzie idealnie! – wyjaśnia szefowa kuchni.
Przepis na idealne naleśniki Jaśka Kuronia | KUROŃ.TV/KUROŃ.TV
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 5.07.2020
Godzina emisji: 10.41
kr