Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń
2020-07-08, 10:07 | aktualizacja 2020-07-22, 18:07
W tym wydaniu audycji Gaja Kuroń przygotowała trzyskładnikowy deser z truskawkami – owocami, które nie pojawiłyby się w naszej kuchni, gdyby nie… zachcianka pewnego kapryśnego władcy.
Król Francji i Nawarry Ludwik XIV, przez historyków nazywany także Królem Słońce, bardzo lubił słodycz poziomek, ale nie odpowiadał mu ich niewielki rozmiar. Na żądanie władcy nadworny ogrodnik w 1712 roku skrzyżował dwie odmiany poziomek – chilijską i tę pochodzącą z Virginii w USA, a wynikiem tego eksperymentu były właśnie truskawki – podobnie jak poziomki posiadające nasiona na zewnątrz, ale dużo większe.
Posłuchaj
Sezon na truskawki powoli zaczyna zmierzać ku końcowi, więc warto skorzystać z okazji i przyrządzić bardzo prosty deser z przepisu Gai Kuroń, do którego potrzebujemy jedynie truskawek, jajek i cukru.
– Kiedy byłam małą dziewczynką, nie było tylu słodyczy, co teraz i najprostszym daniem był kogel-mogel. Dlaczego nie zapiec truskawki pod koglem-moglem? – pyta znawczyni kuchni?
Przepis na kogel-mogel zapiekany z truskawkami
1. Żółtko oddzielamy od białek.
2. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na kogel-mogel.
3. Z truskawek zdejmujemy szypułki i wkładamy do naczynia odpornego na temperaturę. Kogel-mogel wylewamy na truskawki
4. Pieczemy przez sześć minut w 220 stopniach Celsjusza. Czekamy chwilę, aż przestygnie. Gotowe!
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 8.07.2020
Godzina emisji: 10.17
kr