Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Trzyskładnikowy deser z truskawkami według Gai Kuroń
Truskawki - przysmak, na który co roku czekamyFoto: Shutterstock..com/minicase

W tym wydaniu audycji Gaja Kuroń przygotowała trzyskładnikowy deser z truskawkami – owocami, które nie pojawiłyby się w naszej kuchni, gdyby nie… zachcianka pewnego kapryśnego władcy.

Król Francji i Nawarry Ludwik XIV, przez historyków nazywany także Królem Słońce, bardzo lubił słodycz poziomek, ale nie odpowiadał mu ich niewielki rozmiar. Na żądanie władcy nadworny ogrodnik w 1712 roku skrzyżował dwie odmiany poziomek – chilijską i tę pochodzącą z Virginii w USA, a wynikiem tego eksperymentu były właśnie truskawki – podobnie jak poziomki posiadające nasiona na zewnątrz, ale dużo większe.

Posłuchaj

2:43
Jedzmy truskawki, póki czas! (Kuchnia z jajem/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 

Sezon na truskawki powoli zaczyna zmierzać ku końcowi, więc warto skorzystać z okazji i przyrządzić bardzo prosty deser z przepisu Gai Kuroń, do którego potrzebujemy jedynie truskawek, jajek i cukru.

– Kiedy byłam małą dziewczynką, nie było tylu słodyczy, co teraz i najprostszym daniem był kogel-mogel. Dlaczego nie zapiec truskawki pod koglem-moglem? – pyta znawczyni kuchni?

Zdjęcie ilustracyjne  Foto: shutterstock.com/T.Miahkova Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/T.Miahkova

Przepis na kogel-mogel zapiekany z truskawkami

1. Żółtko oddzielamy od białek.

2. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na kogel-mogel.

3. Z truskawek zdejmujemy szypułki i wkładamy do naczynia odpornego na temperaturę. Kogel-mogel wylewamy na truskawki

4. Pieczemy przez sześć minut w 220 stopniach Celsjusza. Czekamy chwilę, aż przestygnie. Gotowe!

***

Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja KurońGabriela Darmetko
Data emisji:
 8.07.2020
Godzina emisji: 10.17

kr

Polecane