Ciepły, rozgrzewający "Smak pho"
2020-07-02, 10:07 | aktualizacja 2020-07-02, 13:07
– Filmów na temat Wietnamczyków mieszkających w Warszawie jest bardzo mało, a widzowi są ciekawi tego tematu – mówiła w Trójce Jagoda Murczyńska, organizatorka Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Jednym z nich jest "Smak pho", który możemy oglądać na dużych ekranach od piątku 3 lipca.
Posłuchaj
"Smak Pho" to debiutancki obraz Mariko Bobrik – wywodzącej się z Japonii reżyserki, absolwentki Szkoły Filmowej w Łodzi. Jedną z bohaterek jest dziesięcioletnia Maja, która ukrywa przed kolegami z klasy tradycyjne drugie śniadanie, które co rano przygotowuje jej tata, pan Long – wietnamski kucharz, wybitny specjalista od zupy pho, starający się znaleźć własną drogę w gnającej do przodu warszawskiej rzeczywistości. Kiedy jego wieloletni szef wróci do rodzinnego kraju, bohater będzie musiał się zmierzyć z wymaganiami nowego właściciela restauracji: opanowanie kolejnych umiejętności kulinarnych to jednak znacznie mniejsze wyzwanie niż samodzielne wychowywanie coraz bardziej dorosłej i niezwykle spostrzegawczej córki.
– Mariko Bobrik wyszła z założenia, że to, co łączy różne kultury to kuchnia i przez nią jest najłatwiej się porozumieć. Tytułowa zupa pho jest troszeczkę podobna do naszego rosołu – jest ciepłym rozgrzewającym daniem, którego symbolika jest tu dosyć ważna. To nie jest film tylko i wyłącznie o życiu Wietnamczyków w Polsce, ale też po prostu o małej rodzinie i relacjach, które wiążą ze sobą tych ludzi – opowiadała Jagoda Murczyńska.
Trailer: The Taste of Pho / Smak pho (dir. Mariko Bobrik) | Five Flavours/Festiwal Filmowy Pięć Smaków
***
Tytuł audycji: Fajny film
Autor: Ryszard Jaźwiński
Gość: Jagoda Murczyńska (organizatorka Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków)
Data emisji: 2.07.2020
Godzina emisji: 10.41
kr/ mat. prasowe