Spaghetti na wirusa
Są tacy, którzy co dzień jedzą ten makaron – ich fankami są znani aktorzy i śpiewacy, m.in. Cecylia Bartoldi, Sophia Loren, Alberto Sordi, a nawet… Audrey Hepbourn.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: Pixabay
W "Rzymie" Felliniego sceny z jedzeniem spaghetti na gigantycznych talerzach stały się symbolem włoskiej kuchni.
W czasie pandemii Włosi zaimponowali światu zadziwiającym zdyscyplinowaniem – jak na ich spontaniczne i niesubordynowane natury. Do tego pokazali, że umieją przeciwstawić się przygnębieniu w najprostszy sposób: muzyką.
W pewien sposób pandemia zjednoczyła włoski naród (w istocie zjednoczony zaledwie w 1861 roku). Jakie cechy wyróżniają Włochów? Jaki jest ich stosunek do historii swego kraju? Do kulturowej schedy? Jacy są Włosi na co dzień? Jakie ich cechy dały pozytywne rezultaty w czasie pandemii? Pomińmy tu polityczne zawirowania i problemy z mafią.
Obraz "typowego" Włocha i Włoszki ukształtowali w nas filmowcy: Federico Fellini, Victorio de Sica, Roberto Rosselini, Luchino Visconti, Pietro Germi i inni twórcy neorealizmu. Także ważna była specyfika commedia all’italiana – komedia w stylu włoskim. Osobnym gatunkiem okazały się spaghetti westerny – prekursorowi tego gatunku urządzono niedawno monograficzną wystawę w Muzeum dell’Ara Pacis w Rzymie.
***
Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Monika Małkowska
Goście: prof. Agnieszka Bender (historyk sztuki, znawczyni kultury włoskiej, wykładowca na Uniwersytecie im. Stefana Wyszyńskiego, była dyrektor Instytutu Polskiego w Rzymie), dr Łukasz Jasina (historyk kina z Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych)
Data emisji: 1.07.2020
Godzina emisji: 21.09