Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"!
2020-07-01, 09:07 | aktualizacja 2020-07-22, 18:07
Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń.
Grażyna Gaja Kuroń jest córką Macieja Kuronia, po którym odziedziczyła pasję do gotowania. Kilka lat temu wzięła udział w "MasterChefie", a dziś prowadzi szkolenia i kursy kulinarne oraz przygotowuje indywidualne plany dietetyczne. Gaja debiutuje jako autorka kulinarnej audycji radiowej "Kuchnia z jajem" w Trójce.
Sezon na bób trwa w najlepsze!
Skoro mamy lato, to na naszych stołach musi pojawić się bób. Znany jest on i spożywana jest od stuleci. Znany głównie ze swojego zamiłowania do trójkątów Pitagoras uważał, że należy zakazać jedzenia bobu, bo… każde jego ziarno zawiera duszę zmarłej osoby. My jednak dalecy jesteśmy podobnemu poglądowi i gorąco zachęcamy do przygotowywania potraw z tej rośliny. Tylko jak?
Posłuchaj
Czy można przygotować śniadanie w postaci dania z bobu i trzech innych składników? Na szczęście, mamy Gaję Kuroń, która podjęła się tego wyzwania.
– To całkiem proste. Musimy ugotować bób i wtedy możemy dodać go do sałatki, lub przygotować na jego bazie pastę. Ta składa się z 4 składników: oliwy, kolendry, czarnuszki i, oczywiście, bobu. Ziarna gotujemy 5-6 minut. Następnie należy je obrać. Gotowy bób rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, kolendrę i czarnuszkę i pasta jest gotowa. Możemy ją podawać na grzance, albo z jajkiem sadzonym –
Youtube/Smaker.pl
***
Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja Kuroń i Gabriela Darmetko
Data emisji: 1.07.2020
Godzina emisji: 10.15
ml