Najlepsze owoce świata
Wiecie, jak wyglądają i smakują owoce guanabana i duriany? Nie? To posłuchajcie!
Dżunglowe ananasy i owoce marañon, Gujana Francuska
Foto: Beata Pawlikowska
Najlepsze czereśnie jadłam na Tasmanii, najsłodsze ananasy można zjeść na Borneo, w Peru i na Hawajach, najsmaczniejsze banany znalazłam w Kolumbii i Brazylii, ale najlepsze na świecie truskawki są tylko w Polsce!
W tym wydaniu owocowym opowiadamy o niezwykłych owocach, jakie spotkałam podczas podróży po świecie. Zaglądamy do Malezji, Tajlandii i Birmy z durianem, który ma tak odrażający zapach, że prawo zabrania wnoszenia go do komunikacji miejskiej i do hoteli.
Do Peru i Brazylii udajemy się z owocem guanabana (Annona muricata) odkrytym w dżungli przez Indian z plemienia Ashaninka, którym leczyli wiele różnych chorób.
YouTube/Beata Pawlikowska
Są badania potwierdzające, że guanabana leczy nowotwory i hamuje wzrost komórek rakowych.
YouTube/Beata Pawlikowska
W Indonezji spotykamy się z niezwykłym owocem salak, który wygląda jak jajko w wężowej skórze. Zatrzymujemuy się też na plantacji na Hawajach, żeby zobaczyć jak rosną i dojrzewają ananasy. Skaczemy też do Wielkiego Jabłka, czyli do Nowego Jorku na spotkanie z gwiazdami.
YouTube/Beata Pawlikowska
***
Tytuł audycji: Blondynka w Trójce
Prowadzi: Beata Pawlikowska
Data emisji: 28.06.2020
Godzina emisji: 11.07