Kuchnia na zdrowie
Dietetycy podpowiadają, czym odżywiać się w czasie zagrożenia pandemią; co służy organizmowi, co wspomaga odporność, a co zdecydowanie szkodzi.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock.com/Solis Images
Nie jest to wynalazek współczesności. Od dawna ludzie zauważyli, że jedzenie ma wpływ na samopoczucie, postrzeganie siebie i bliźnich.
Co kiedyś zalecano do zjedzenia w razie choroby? Jakie dania – przysmaki – uchodziły za zbawienne dla ciała? Albo duszy? Co z tego nadal jest praktykowane? Jakie produkty/dania wciąż są uważane za lecznicze? Oczywiście, poza ziołami. Czy jesteśmy w stanie sami sobie te dania przyrządzić? Zdobyć je, wyszukać w ofercie sklepowej czy na rynku?
Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Klub Trójki
Prowadzi: Monika Małkowska
Goście: Monika Kucia (kuratorka i dziennikarka kulinarna, pod egidą Siała Baba Mak realizuje wydarzenia kulinarne, projekty artystyczne i edukacyjne); Bogdan Gałązka (restaurator, znawca tradycyjnej i dawnej kuchni)
Data emisji: 24.06.2020
Godzina emisji: 21.09