Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Szukając (eko)rozwiązań. Buty ze skórek od jabłek i jadalne miseczki
2020-06-18, 13:06 | aktualizacja 2020-06-18, 14:06
– Dużo ludzi nas pyta, czy nasze buty można zjeść. Klienci podchodzą też do nich i je wąchają – śmieje się Sebastian Szypuła z firmy Bohema Clothing.
Posłuchaj
Bohema Clothing produkuje buty z materiałów pochodzenia roślinnego – z kaktusów, liści ananasa czy skórek z jabłek. Jak tłumaczą jej twórcy, ich celem jest wyszukiwanie ciekawych i trwałych alternatyw dla skóry naturalnej, by pokazać, że moda może być wolna od okrucieństwa. Zależy im także na tym, aby materiały, z których tworzą nie miały szkodliwego wpływu na naszą planetę.
Z kolei firma, którą reprezentuje Angelika Szkołuda, Bread Pack, produkuje opakowania ze zboża. – Opracowaliśmy naszą autorską metodę wytwarzania jadalnych miseczek, w które możemy zapakować wszystko, co nam się żywnie podoba. A ponieważ miseczki są bardzo smaczne, po zjedzeniu ich zawartości nawet nam nie przyjdzie przez myśl, by je wyrzucić – podkreśla. – Jadalne opakowania to nasza propozycja w walce z plastikiem – dodaje.
To jest wyzwanie naszych czasów
– To są nowe technologie, a więc z natury rzeczy nie są tanie – zauważa Sławomir Brzózek, ekspert ds. ekologii. – Zazwyczaj te technologie rozwijane są przez małe firmy w formule start-upów. To sektor, który dopiero się rozwija. Wcześniej tylko hobbyści i firmy nastawione na ekotechnologie w takie rozwiązania inwestowały. W tej chwili mamy wyzwanie czasów. Musimy znaleźć materiały zastępcze dla tych, które są oparte o tworzywa sztuczne – zwraca uwagę.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autorka materiału reporterskiego: Izabela Woźniak
Data emisji: 18.06.2020
Godzina emisji: 8.40
kk/ml