Czy naprawdę nie można jeść ciasta świeżo po upieczeniu?
2020-06-15, 07:06 | aktualizacja 2020-06-15, 11:06
– Czy faktycznie jest tak, jak mamy i babcie mówiły, że nie można jeść ciasta, chleba czy bułek świeżo po upieczeniu? – pyta Słuchacz Programu 3 Polskiego Radia pan Jacek.
Posłuchaj
Dr Tomasz Rożek wskazał, że sam się zastanawiał nad tym, jak to jest, że powinno się jeść ciepłą zupę, a nie można jeść ciepłego chleba. – Do teraz nie znalazłem satysfakcjonującej dla mnie odpowiedzi – przyznał.
Zauważył, że jest wiele potraw, których głównym elementem jest ciasto a spożywamy je na ciepło. Spód pizzy to ciasto drożdżowe a jemy ją "prosto z pieca", nie czekamy aż ostygnie. Tak samo jest w przypadku klasycznych zapiekanek na bułce a także pierogów czy naleśników.
Ekspert powiedział, że znalazł w internecie informację, że chodzi o drożdże. Według tych, którzy przestrzegają przed jedzeniem gorących bułek, jak ciasto jest ciepłe, to wtedy drożdże jeszcze pracują i jak je połkniemy, to efekt może być dla nas niekorzystny.
– To jest kompletna nieprawda. Drożdże zabija temperatura w piekarniku. One działają i spulchniają ciasto, ale do pewnego momentu. Jak jest zbyt gorąco "padają". W cieście wyjętym z piekarnika już nie ma żywych drożdży – wytłumaczył.
– Gdy ciasto jest zrobione na proszku do pieczenia, ten proszek po wyciągnięciu ciasta z piekarnika też już nie działa - dodał dr Rożek.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 15.06.2020
Godzina emisji: 7.15
kk/kr