Pokrzywa w diecie? Na zdrowie!
2020-05-09, 07:05 | aktualizacja 2020-05-09, 17:05
– Wykorzystuję pokrzywę do koktajli zielonych, które namiętnie piję. Miksuję zielone liście z bananem, z gruszką z pomarańczką. Po zmiksowaniu jej parzące właściwości zanikają. To doskonały zastrzyk energii na wiosnę – przekonuje Julita Bator, promotorka zdrowego stylu życia i autorka książek o tej tematyce.
Tytuł | Na zdrowie 9 maja godz. 07:38 |
Autor | Agnieszka Furtak-Bilnik |
Opis |
– Pokrzywa ma niesamowite działanie wzmacniające po zimie, ma działanie odtruwające z toksyn, co jest przydatne o każdej porze roku. Poprawia nam krew, więc możemy się po niej spodziewać lepszych wyników badań. Jest bogata w mikroelementy i witaminy. Musimy pamiętać, że nasza żywność przetworzona jest uboga w te wszystkie rzeczy, które są nam niezbędne do życia, a pokrzywa pomaga je uzupełnić – ocenia rozmówczyni Agnieszki Furtak-Bilnik. Witaminy dają zdrowie, ale szkodzi i ich niedobór, i nadmiar. Te rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K łatwiej przedawkować, bo organizm je magazynuje, fot. PAP/Maria Samczuk
Z otrzymanego w domu soku z pokrzyw po dodaniu miodu w proporcji 1:5 możemy otrzymać dodatek do chleba czy herbaty, który także dzieciom będzie smakował. Pokrzywę można wykorzystać także do przygotowania herbat. Napary robi się zarówno ze świeżych jak i suszonych liści. Jak radzi Julita Bator oprócz pokrzywy do naszej diety warto teraz wprowadzić także liście mniszka czy winorośli. Shutterstock.com/Lunov Mykola
Kiedy najlepiej wybrać się na zbiory pokrzywy uzbrojonym w rękawice i koszyk? – Zaleca się, żeby zbierać ją do pierwszego kwitnienia – wyjaśnia gość "Na zdrowie". Doskonałym sposobem na wykorzystanie tego zioła jest także przygotowanie wody pokrzywowej, do podlewania roślin. fot. Shutterstock.com/paty
gs |
Playlista | |
Tagi |