Pokrzywa w diecie? Na zdrowie!
– Wykorzystuję pokrzywę do koktajli zielonych, które namiętnie piję. Miksuję zielone liście z bananem, z gruszką z pomarańczką. Po zmiksowaniu jej parzące właściwości zanikają. To doskonały zastrzyk energii na wiosnę – przekonuje Julita Bator, promotorka zdrowego stylu życia i autorka książek o tej tematyce.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/RossHelen
Tytuł | Na zdrowie 9 maja godz. 07:38 |
Autor | Agnieszka Furtak-Bilnik |
Opis |
– Pokrzywa ma niesamowite działanie wzmacniające po zimie, ma działanie odtruwające z toksyn, co jest przydatne o każdej porze roku. Poprawia nam krew, więc możemy się po niej spodziewać lepszych wyników badań. Jest bogata w mikroelementy i witaminy. Musimy pamiętać, że nasza żywność przetworzona jest uboga w te wszystkie rzeczy, które są nam niezbędne do życia, a pokrzywa pomaga je uzupełnić – ocenia rozmówczyni Agnieszki Furtak-Bilnik. ![]() Z otrzymanego w domu soku z pokrzyw po dodaniu miodu w proporcji 1:5 możemy otrzymać dodatek do chleba czy herbaty, który także dzieciom będzie smakował. Pokrzywę można wykorzystać także do przygotowania herbat. Napary robi się zarówno ze świeżych jak i suszonych liści. Jak radzi Julita Bator oprócz pokrzywy do naszej diety warto teraz wprowadzić także liście mniszka czy winorośli. ![]() Kiedy najlepiej wybrać się na zbiory pokrzywy uzbrojonym w rękawice i koszyk? – Zaleca się, żeby zbierać ją do pierwszego kwitnienia – wyjaśnia gość "Na zdrowie". Doskonałym sposobem na wykorzystanie tego zioła jest także przygotowanie wody pokrzywowej, do podlewania roślin. ![]() gs |
Playlista | |
Tagi |