Jak jeść, by nie chorować? Filozofia żywieniowa prof. dr Andreasa Michalsena
2020-05-06, 01:05 | aktualizacja 2020-05-06, 10:05
Przyczyną 70 proc. chorób przewlekłych jest niewłaściwe odżywianie – twierdzi prof. dr Andreas Michalsen, internista i profesor klinicznej medycyny naturalnej, która w Niemczech jest uznawaną i szacowną dziedziną nauki wykładaną na uczelniach.
Posłuchaj
W swoich publikacjach "Zamień leczenie na leczenie" oraz "Leczenie siłami natury" Michalsen wyjaśnia, jak jedząc mądrze, zadbać o swoje zdrowie w przyszłości, a nawet cofnąć lub złagodzić dolegliwości, które już mamy – nadwagę, cukrzycę, depresję, nadciśnienie, choroby skóry czy reumatyzm. Co istotne, w jego opinii korzystanie z osiągnięć medycyny naturalnej nie przekreśla dokonań medycyny konwencjonalnej.
– Żyjemy w świecie zdehumanizowanym, gdzie większość produktów spożywczych jest artykułami przemysłowymi. Jeżeli na co dzień korzystamy z takich produktów, które są niewystarczająco dobrej jakości, nasz organizm odpowiada zaburzeniami. Prof. Michalsen mówi, że nasze organizmy i metabolizm na przestrzeni ok. 100 tys. lat pod względem genetyki niespecjalnie się zmieniły. Nasze organizmy są przystosowane do urozmaiconej diety roślinnej – sezonowej i z naszej strefy klimatycznej. W książce Zamień leczenie na jedzenie prof. Michalsen przekazuje jasną zasadę: im bardziej będzie się unikać żywności przetworzonej, tym będzie to bezpieczniejsze – tłumaczy psychodietetyk Teresa Majewska.
***
Tytuł audycji: Noc z Trójką w domu
Prowadzi: Agnieszka Furtak-Bilnik
Gość: Teresa Majewska (psychodietetyk)
Data emisji: 6.05.2020
Godzina emisji: 0.07
kr