Czy gluten to faktycznie samo zło?
2020-04-25, 10:04 | aktualizacja 2020-04-27, 12:04
Oskarża się go o bardzo zły wpływ na nasz organizm. Nazywany jest trucizną, genetyczną mutacją, a niektórzy twierdzą nawet, że pozbawiona go dieta leczy autyzm. Te wszystkie informacje można znaleźć w Internecie. Czy gluten rzeczywiście jest tak bardzo szkodliwy?
Tytuł | Prawdy sprawdzone 25 kwietnia godz. 08:18 |
Autor | Gabriela Darmetko |
Opis |
– Na pewno nie jest niebezpieczny dla wszystkich. Bardzo szkodliwy jest dla chorujących na celiakię. Dla większości ludzi jest on jednak ok, ale nie ma co przesadzać. Jest to trudne do strawienia białko, które może powodować zwiększenie przepuszczalności jelit. Trochę glutenu jest w porządku, ale przeładowana nim dieta nie jest dobra – wyjaśnia lek. med. Katarzyna Świątkowska. Półki sklepowe uginają się od produktów oznaczonych jako "gluten-free". Czy są one zdrowsze od produktów zawierających ten składnik? – Wręcz przeciwnie. Często są to produkty wysoko przetworzone. Analizy przeprowadzane w różnych krajach pokazują, że jeśli chodzi o profil odżywczy, to produkty bezglutenowe wypadają najgorzej – dodaje gość Gabrieli Darmetko. ml/kr |
Playlista | |
Tagi |