Reklama

reklama

Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kuchnia ajurwedyczna – starohinduski sposób na zdrowie
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Goskova Tatiana

– Współczesna dietetyka mówi: "Dbamy o florę bakteryjną jelit, bo jelita nazywane są drugim mózgiem". Z Ajurwedy wynika zaś, że jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiednio strawić tego, co jemy nie będziemy w stanie korzystać ze składników odżywczych zawartych w pożywieniu" – wyjaśnia Karolina Szaciłło, która od lat łączy ze sobą te dwa nurty w na swoim blogu oraz w książkach kulinarnych. 

Posłuchaj

Jak zachować równowagę w umyśle i w żołądku? (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Ajurweda to najstarsza, bo licząca sobie już 5000 lat, nauka o zdrowiu wywodząca się z Indii. Celem jej stosowania jest zachowanie równowagi na poziomie ciała, umysłu i duszy. – W pierwszej kolejności stawiam na poprawienie trawienia. Ajurweda mówi o dwóch poziomach trawienia: umysłowym i fizycznym. Jedno wpływa na drugie, co znowu niesamowicie wiąże się ze współczesną dietetyką. Dietetyka mówi, że stres zaburza nasze trawienie. Jeżeli siadamy do posiłku zestresowani, nie ma szansy na to, żebyśmy go odpowiednio strawili i tym samym wchłonęli te wszystkie wspaniale rzeczy, które może nam zaoferować – podkreśla blogerka.

Na "ajurwedycznym" stole

Karolina Szaciłło dba o to, by jedzenie było nie tylko smaczne i dawało uczucie sytości, ale przede wszystkim odpowiednio karmiło nasze ciało. Jakie produkty szczególnie poleca? – Jak najwięcej kiszonek, produktów fermentowanych jak miso czy fermentowana kasza jaglana. To jest trochę czasochłonne, ale już potem robi się to bardzo szybko. Poza tym wszystkie kasze, nierafinowane zboże, brązowy ryż, kasza jaglana, żyto. Bardzo ważny jest też błonnik, który utrzymuje nam poziom energii przez dłuższy czas i daje poczucie sytości. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Karolina Szaciłło (blogerka, autorka książek kulinarnych)
Data emisji: 16.04.2020
Godzina emisji: 11.34

kr

Polecane