Zakupy w czasach koronawirusa. Jak robić je rozważnie?
2020-03-31, 17:03 | aktualizacja 2020-04-27, 14:04
W obecnej sytuacji wyjątkowo uważnie należy przygotowywać listę zakupów. – Pamiętajmy, żeby wśród produktów były te pełnowartościowe. Dużo owoców, warzyw, kasz, produktów pełnoziarnistych – radzi Małgorzata Minta.
Posłuchaj
Rozmówczyni Katarzyny Pruchnickiej przyznaje, że nie jest zwolenniczką robienia bardzo dużych zakupów na zapas, bo istnieje wtedy ryzyko, że wiele produktów się zepsuje i będziemy musieli je wyrzucić. – To nie jest czas, kiedy powinniśmy lekko gospodarować tym, co mamy – podkreśla Małgorzata Minta, namawiając, aby przed ruszeniem na zakupy usiąść i zastanowić się, co chcemy przygotować i zjeść przez kilka najbliższych dni.
– Warto rozplanować sobie posiłki, poszukać przepisów na dania z resztek, w internecie, na różnych blogach wskazówek jest bardzo dużo. Jak wykorzystać ryż czy kasze, które nam zostały, resztki warzyw. Wczoraj z resztek brokułów i kalafiorów, które zostały mi z innych posiłków, zrobiłam curry. Było świetne, acz bardziej ostre niż myślałam – przyznaje.
Małgorzata Minta Kupujmy tyle, ile potrzebujemy. Generalnie przednówek jest takim momentem w roku, kiedy szczególnie trzeba zadbać o swoją odporność
Katarzyna Pruchnicka dodaje, powołując się na książkę Sylwii Majcher na temat bezresztkowego gotowania, że ważne jest, aby mieć w domu kilka podstawowych produktów, taką bazę. – Autorka zalicza do niej kasze, makaron, mąkę, suszone strączki, płatki zbożowe, bulion (najlepiej ugotowany i zamrożony w porcjach), przecier pomidorowy i te różne małe torebeczki, bez których w kuchni byłoby trudno. Myślę o przyprawach, ale i proszku do pieczenia, suszonych drożdżach, dobry ekstrakt waniliowy też warto mieć. A reszta? Trzeba ją uzupełniać na bieżąco, ale w razie czego, mając taką bazę, jesteśmy w stanie wyczarować dobre risotto, pasztet z soczewicy, makaron z sosem pomidorowym, zupę, gdy do bulionu dodamy warzywa, które mamy na przykład w zamrażalniku, a na deser ciastka owsiane – wylicza dziennikarka.
***
Tytuł audycji: Dzień z Trójką w domu
Prowadzi: Piotr Baron
Autorka rozmowy: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 31.03.2020
Godzina emisji: 14.15
gs/mk