Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
Czy koronawirus może przenosić się za pomocą żywności?
2020-03-20, 08:03 | aktualizacja 2020-03-22, 00:03
Są potrawy, które jemy bez obróbki termicznej. Czy w dobie epidemii koronawirusa takie dania są dla nas bezpieczne?
Posłuchaj
Zgodnie z aktualną wiedzą, nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem czy pośrednim ogniwem transmisji wirusa.
Do pakowania żywności w sklepie powinniśmy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, wyroby cukiernicze).
– Musimy ufać osobie, która nam przygotowuje produkty spożywcze. Jeśli wiemy, że dezynfekuje ręce, używa rękawiczek, maseczki – ok. Nie ma jednak możliwości, abyśmy wiedzieli to o każdym produkcie. Najważniejsze to podchodzić do tego zdroworozsądkowo. Nie dajmy się zwariować. Zawsze lepiej, by posiłek był ciepły, te produkty, które się da, umyjmy porządnie. Można też np. pomidora albo paprykę polać wrzątkiem. Odkazi to warzywo i dodatkowo ułatwi obranie go ze skóry – mówi dr Łukasz Durajski z Polskiego Towarzystwa Wakcynologii.

W domu należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim przy typowych zanieczyszczeniach mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Prowadzi: Piotr Łodej
Autorka materiału: Ewa Dudzińska
Data emisji: 20.03.2020
Godzina emisji: 7.40
ml/mk