Jak gotować ziemniaki?
2020-02-25, 07:02 | aktualizacja 2020-02-25, 17:02
– Wszystko zależy od tego, czy chcemy je zjeść np. z kotletem schabowym, czy w zupie – zwraca uwagę dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Jak uzyskać najwięcej z ziemniaka? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Im mniejsze kawałki, tym szybciej ziemniaki się ugotują. Natomiast, jeśli je dzielimy, to w procesie podgrzewania i gotowania, woda wypłucze dużo więcej soli mineralnych, niż, gdy będą one gotowane w całości. Toteż, jeśli chcemy zjeść ziemniaki, a woda z gotowania zostanie wylana, to lepiej przyrządzać je całe. To samo tyczy się i innych warzyw. Jednak, jeśli chcemy zrobić zupę, to wtedy nie boli nas to, że składniki mineralne zostaną wypłukane, bo i tak zjemy je razem z płynem – wyjaśnia dziennikarz naukowy Trójki.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.02.2020
Godzina emisji: 7.14
ml/kr