Smakowicie i zdrowo, czyli kuchnia warzywna
– Nie od dziś można zerknąć na piramidę zdrowego żywienia. Na samym dole jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej są właśnie warzywa i owoce – podkreśla autorka audycji Katarzyna Pruchnicka.
zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock.com/Alexander Raths
Jak radzić sobie zimą, kiedy warzyw i owoców jest nieco mniej? Czy rzeczywiście ten okres, to czas w którym musimy jeść mniej takich produktów?
– Jest jakiś stereotyp, że zimą jest trudniej o te warzywa i owoce, ale staram się i zachęcam innych, aby ten weganizm był sezonowy i lokalny. Najlepiej jeść takie warzywa, które o danej porze są dostępne. Zimą jest ich dużo: cebula, pory, warzywa korzeniowe, które dobrze się przechowuje, a do tego dochodzą dynie czy grzybki. Menu trzeba układać z głową – radzi autorka bloga kulinarnego Alicja Rokicka. Co najlepiej przyrządzić z warzyw o tej porze roku? – Moim ulubionym sposobem na przyrządzanie warzyw zimą, jest ich pieczenie. Ostatnio piekłam brukselkę w gęstym sosie na bazie miodu, który można zastąpić np. syropem klonowym. Do tego sól, pieprz i płatki chili. Cała potrawa gęstnieje, brukselkę miesza się w tym sosie, a końcowy efekt i smak jest niesamowity – dodaje Alicja Rokicka.
Jakie jeszcze warzywa warto przyrządzić w piekarniku?
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Alicja Rokicka (autorka bloga kulinarnego)
Data emisji: 06.02.2020
Godzina emisji: 11.30
kw