Jaką drogę przebywają drożdże z natury do naszej kuchni? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Skąd biorą się drożdże?
– Drożdże to grzyby jednokomórkowe i w naturze jest ich całkiem sporo, np. na powierzchni niektórych owoców – mówi dr Tomasz Rożek.
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: shutterstock.com/tamkor
Dodaj do playlisty
– Nie "tworzymy drożdży", tylko izolujemy je z różnych miejsc w środowisku naturalnym – podkreśla ekspert radiowej Trójki.
W jaki sposób drożdże sprawiają, że upieczone ciasto jest miękkie i pulchne? Co upodabnia je do dzieci w żłobku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 9.12.2019
Godzina emisji: 7.15
kr/ml