Przepis na wyjątkowo makowy makowiec według babcinego przepisu!
2019-12-23, 04:12 | aktualizacja 2019-12-23, 15:12
– To nasz rodzinny przepis na makowiec bez mąki, którego oryginał znajduje się w wyświechtanym, poplamionym zeszycie w kratkę – opowiada nasz gość, psychoterapeutka, Dorota Minta.
Posłuchaj
Jak upiec idealny makowiec bez mąki? (A nuż, widelec/Trójka)
Dodaj do playlisty
– Taki makowiec robi się z żółtek z białkiem i maku przekręconego samodzielnie w maszynce. Robię go trochę inaczej niż moja babcia, bo zamiast cukru dodaje erytrytol – substancję, która się nie wchłania, daje poczucie słodkości i trochę oszukuje nasz organizm – przyznaje nasza rozmówczyni.
Ile razy należy przekręcić mak, by tradycji stało się zadość? Dlaczego, jak mówi babciny przepis, do ciasta warto dodać łyżkę gęsiego smalcu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Dorota Minta (psycholog i psychoterapeuta z Ośrodka Psychoterapii Psycholodzy Lwowska)
Data emisji: 5.12.2019
Godzina emisji: 11.33
kr/gs