Nitrozoamina w lekach na cukrzycę. Trucizna czy tylko efekt uboczny produkcji?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Nitrozoamina w lekach na cukrzycę. Trucizna czy tylko efekt uboczny produkcji?
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Umpaporn

– Nitrozoaminy w organizmie ma dziś każdy przez to, że zjadamy azotyny i azotany, które są w owocach, warzywach i w peklowanym mięsie. Gdybyśmy ich nie przyjmowali, bylibyśmy zagrożeni jadem kiełbasianym – mówi główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas. Informacja o tym, że metformina, czyli lek zmniejszający stężenie glukozy we krwi, jest zanieczyszczony substancją rakotwórczą, okazała się nie do końca prawdziwa.

Posłuchaj

Nitrozoamina – rakotwórcza czy obojętna dla naszego zdrowia? (Zapraszamy do Trójki - popołudnie)
+
Dodaj do playlisty
+

Ostrzeżenie Europejskiej Agencji Leków dotyczy substancji, która wydziela się podczas produkcji tego specyfiku. Do zanieczyszczenia nie doszło, co nie znaczy, że nitrozoaminy, które znaleziono w trakcie kontroli, są obojętne dla zdrowia.

– Wiemy, że nitrozoamina nie jest zanieczyszczeniem. Nikt nie dosypał jej do substancji czynnej, tylko jest to efekt odkryty podczas produkcji. Na pewno obecnie i wszyscy konsultanci, i europejskie gremia, i polskie instytucje mówią jednym głosem, że pacjenci powinni dalej przyjmować metforminy, ponieważ nie ma formalnych komunikatów, że to leczenie gorsze niż sama choroba – uspokaja minister zdrowia Łukasz Szumowski.

Czy ilość nitrozoamin w diecie można ograniczyć? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – popołudnie 
Prowadzi:
 Patrycjusz Wyżga
Autorka materiału: Ewa Dudzińska
Data emisji: 4.12.2019
Godzina emisji: 16.16

kr/mk

Polecane