Śledź w śmietanie bez… śledzia?

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż! Warto więc, planując wigilijną kolację, przemyśleć, czy niektórym daniom nie przydałoby się lekkie odświeżenie.

Śledź w śmietanie bez… śledzia?

Zdjęcie ilustracyjne

Foto: Shutterstock.com/Veronika Kovalenko

Śledź w śmietanie w nowej wersji (A nuż, widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

 – Śledź w śmietanie bez śledzia to nasze najbardziej pokazowe danie bezrybne. Potrzebujemy jędrnego młodego bakłażana. Kroimy go w plasterki przypominające kształtem śledzie. Tak przygotowane warzywo wstawiamy na sitku na parę. Pamiętajmy jednak, że czas parowania jest niezwykle istotny. Metodą prób i błędów trzeba wyczuć, ile czasu będzie on wymagał, by jego konsystencja jak najbardziej przypominała śledzia – mówi Marta Sawicka-Danielak z Ambasady Śledzia.

Przygotowanie bakłażana to dopiero początek pracy nad bezśledziowym śledziem w śmietanie. Jakich jeszcze składników potrzebujemy do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marta Sawicka-Danielak (Ambasada Śledzia)
Data emisji: 28.11.2019
Godzina emisji: 11.32

ml/mk

Odtwarzacz jest gotowy. Kliknij aby odtwarzać.