Zdrowe pieczenie na ognisku
Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso jest prawie na samej górze. Oznacza to, że nie powinno go być w diecie za dużo. Jakimi produktami można zastąpić mięso przy ognisku? Co najlepiej sprawdzi się w takich polowych warunkach?
Zdjęcie ilustracyjne
Foto: Shutterstock.com/Pcholik
– Jeśli chodzi o warzywa, to fajną alternatywą mogą być steki z kalafiora. Ja pracuję też na kapuście, z której można wykroić duży plaster, który wrzucamy na mocny ogień. Dobrą opcją jest też koper włoski, który rewelacyjnie łączy się z makrelą. Warzyw chrupiących nie musimy długo gotować. Jeśli chcemy mieć w nich smak, to im krótsza obróbka, tym lepiej – mówi Marcin Duda, autor bloga kulinarnego Fatalny Facet.
W jaki sposób można samodzielnie w domu uwędzić… śmietanę? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Duda (autor bloga kulinarnego Fatalny Facet)
Data emisji: 14.11.2019
Godzina emisji: 11.33
ml