Trójka|Zapraszamy do Trójki - ranek
W Poznaniu niepodległość ma słodki smak
2019-11-11, 07:11 | aktualizacja 2019-11-11, 17:11
– Staramy się być spadkobiercami tradycji. Przygotowaliśmy prawie 25 tys. rogali świętomarcińskich, które będziemy rozdawać – mówi zastępca dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej, ks. Łukasz Łukasik. Czy niedługo, dzięki stolicy Wielkopolski, dzień 11 listopada będzie kojarzył się nam z konkretnymi potrawami tak jak inne polskie święta?
Posłuchaj
W Poznaniu obchody Święta Niepodległości wiążą się jedzeniem rogali świętomarcińskich i korowodem św. Marcina uznawanego za jednego z największych dobroczyńców w historii. Obok słodkości, ważne miejsce w świątecznym menu zajmuje gęsina.
– Chcemy zaproponować gęsinę jako potrawę narodową, tak jak Amerykanie, którzy mają swojego indyka. Gęsina staje się modnym mięsem, bo jest bardzo delikatna i ma wszystkie walory mięsa dietetycznego – opowiada Andrzej Łyszyk, popularyzator gęsiny na imieninach ulicy Świętego Marcina w Poznaniu.
Jaki powinien być idealny rogal świętomarciński? Dlaczego podczas tegorocznego korowodu św. Marcina nie zobaczymy pokazu sztucznych ogni? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki – ranek
Prowadzi: Marcin Łukawski
Autor materiału: Jacek Butlewski
Data emisji: 11.11.2019
Godzina emisji: 7.15
kr