A zamiast mięsa… pieczarka portobello!
2019-10-31, 11:10 | aktualizacja 2019-10-31, 12:10
– Pieczarki portobello to najlepszy pomysł dla osób, które nie chcą jeść mięsa albo chcą mieć go mniej w diecie. Wtedy możemy zrobić sobie "wypasionego" burgera! – doradza autorka książek kulinarnych, Monika Mrozowska.
Posłuchaj
Kanapka z pieczarką portobello jest aromatyczna, sycąca i ma wszystkie składniki pełnowartościowego posiłku, więc swobodnie można przyrządzić ją na obiad. Ale jak to zrobić?
– Pieczarkę grilluje się kilka minut z jednej i z drugiej strony. Czasem dodaje się odrobinę startego parmezanu, który roztopi się w środku. Fajnie jest mieć dobry chleb na zakwasie. To jest po prostu dobre! – mówi nasza specjalistka.
Jakich warzyw możemy użyć do przygotowania takiej kanapki? Czym pieczarka portobello różni się od bardziej popularnej pieczarki białej? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Mrozowska (autorka książek kulinarnych, blogerka kulinarna)
Data emisji: 31.10.2019
Godzina emisji: 11.28
kr