Czy dobrze przyrządzone sushi może być dla nas niebezpieczne?
2019-10-29, 07:10 | aktualizacja 2019-10-29, 13:10
– Jeżeli za dobrze przyrządzone sushi przyjmiemy takie, które zostało prawidłowo sprawdzone i przebadane, to jedzenie surowego mięsa ryb i innych zwierząt nie stanowi problemu. Jednak zarówno tatar, jak i surowa ryba niesie ze sobą pewne ryzyko – odpowiada dr Tomasz Rożek.
Posłuchaj
– Jeżeli to nie jest sprawdzony dostawca, możemy wpaść w dosyć poważne kłopoty zdrowotne. Surowa ryba także może być źródłem larw pasożytów. Tak samo jest z tatarem – możemy iść do restauracji i ryzykować. To ryzyko jest oczywiście mniejsze, kiedy mięso jest poddane obróbce termicznej – tłumaczy ekspert radiowej Trójki.
Czy obróbka termiczna surowego mięsa całkowicie usuwa problem żyjących w nim larw pasożytów? Czy popularność sushi w naszym kraju istotnie przełożyła się na liczbę zatruć pokarmowych? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.10.2019
Godzina emisji: 7.13
kr/ml