Każdy musi jeść, czyli "Jak nakarmić dyktatora?"
– Już sam tytuł dzisiejszej książki sugeruje, że opowiada ona o ludziach niebezpiecznych – mówi Mariusz Cieślik.
Fidel Castro
Foto: Shutterstock.com/Rob Crandall

– To jest miękkie podbrzusze każdego dyktatora. Może on nie pić alkoholu, nie robić wielu rzeczy, ale musi jeść. W związku z tym, osoby, które im gotują muszą być zaufane i, co za tym idzie, poznają wiele tajemnic – opowiada Mariusz Cieślik.
Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia.
Kucharze dyktatorów – beneficjenci i ofiary swoich brutalnych pracodawców. Ci, którzy widzieli ich w momentach, gdy przybierali "ludzką" twarz: tuż po przebudzeniu, podczas obiadu i gdy dzień dobiegał końca. Karmiący szaleńców, odpowiedzialnych za śmierć i cierpienie setki ludzi. Czy któryś z kucharzy, korzystając z atmosfery, jaka towarzyszy jedzeniu, wpłynął na los, choćby jednego człowieka? Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie z pomników i kart podręcznika, budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić?
Jaką tajemnicę skrywał kucharz Idiego Amina? Jak skończył gastronom Fidela Castro? Zapraszamy do lektury oraz wysłuchania dołączonego nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Przodownicy lektury
Prowadzi: Mariusz Cieślik
Data emisji: 9.10.2019
Godzina emisji: 10.14
mat. prasowe/ml