Crème pâtissière, czyli co każdy cukiernik wiedzieć powinien
Crème pâtissière, popularnie nazywany kremem budyniowym to, obok sosu beszamelowego, ciasta francuskiego czy bulionu, jeden z przysmaków, na który przepis powinien znać każdy lubiący gotować. Jak go przyrządzić?
Ciastka z kremem pâtissière i jagodami
Foto: shutterstock.com/jlip
– Crème pâtissière to nic innego niż kogel-mogel, do którego dodaję łyżkę mąki. Masę mieszam i równocześnie gotuję mleko z przekrojoną na pół laską wanilii. Wrzące mleko wlewam do tego kogla-mogla z mąką, mieszam chwilę. Potem, masa wraca z powrotem do garnka i gotuję ją na wolnym ogniu, aż do zagęszczenia. Jak masa przypomina gęsty majonez, trzeba zdjąć ją z ognia i przelać do foremki – wyjaśnia David Gaboriaud, francuski kucharz mieszkający w Polsce.
Jak zrobić krem budyniowy w wersji bezglutenowej? Dlaczego przykrywając foremkę z gorącym kremem folią, musimy pamiętać, by dotykała ona jego powierzchni? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonego nagrania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: David Gaboriaud (francuski kucharz mieszkający w Polsce)
Data emisji: 26.09.2019
Godzina emisji: 11.32
kr/mk