Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską
2019-08-23, 10:08 | aktualizacja 2019-08-24, 13:08
– Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach.
Posłuchaj
– Moje najsilniejsze wspomnienie dotyczące Afryki jest związane z kassawą i z jamem. Byłam małym dzieckiem, niespełna pięcioletnim. Ponieważ zawsze uwielbiałam polskie ziemniaki z koperkiem, to tam moja ma stawała na rzęsach, żeby wynagrodzić mi brak tych ziemniaków, no i próbowała z jamem. Jam ma na tyle specyficzny smak, że nawet posypywanie go koperkiem niewiele dawało, tym bardziej że dobrego masła też nie było, bo żyłam tam w czasach, gdy na półkach było tylko kakao – opowiadała Maja Popielarska.
Jak smakują gotowane orzechy i dlaczego warto dodać je do sałatki? Jak Jarosław Uściński przyrządziłby ptasie mleczko?
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Maja Popielarska (dziennikarka, prezenterka telewizyjna), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 23.08.2019
Godzina emisji: 12.08
kr/ml