Ryby (i owoce morza) mają głos!
2019-07-26, 13:07 | aktualizacja 2019-07-27, 13:07
Olga Bończyk to aktorka i piosenkarka, która swego czasu prowadziła także telewizyjny program kulinarny (zanim to było modne). Jarosław Uściński to słynny warszawski restaurator, szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera. Oboje byli gośćmi Tomasza Żądy, z którym wymienili się niezliczoną ilością przepisów i kulinarnych tricków.
Posłuchaj
Olga Bończyk podróżuje głównie w związku z licznymi koncertami, jednak zawsze znajduje czas na próbowanie zagranicznych, nowych smaków. Jakie było jej ostatnie, najsmaczniejsze odkrycie kulinarne?
– Często wyjeżdżam do Stanów. Ponieważ od wielu lat nie jem mięsa, odkryłam owoce morza. Na Florydzie one smakują zupełnie inaczej niż w Europie. Tam woda ma inną temperaturę, więc inaczej smakują. Kiedy tam jestem, ryby i owoce morza to jest szaleństwo, które trwa cały czas, dopóki nie wyjadę. Ostatniego dnia zawsze spróbuję coś tam skubnąć, pójść do restauracji i spróbować tych smaków. Oni mają tam niezwykły wybór – opowiadała artystka.
Do Stanów Zjednoczonych niedługo wybiera się nasz drugi gość, który we wrześniu weźmie tam udział w konkursie barbecue.
– Takich konkursów jest bardzo dużo w Stanach, bo USA z tego słynie. Steki i burgery to są jedyne elementy konkursowe, Amerykanie niestety nie uznają w konkursach barbecue ryb i owoców morza. Chyba że to są dania narodowe, to Kanada zwykle wrzuca wtedy homara i cześć – ubolewał Jarosław Uściński.
W audycji rozmawialiśmy również o włoskich podróżach i smakach oraz podzieliliśmy się z Państwem przepisem na guacamole z krewetkami. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
***
Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Olga Bończyk (aktorka), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 26.07.2019
Godzina emisji: 12.07
kr/kw