Sałatka Cezar bez kurczaka i majonezu? Da się!
2019-07-18, 11:07 | aktualizacja 2019-07-18, 14:07
W tym wydaniu audycji Katarzyna Pruchnicka podzieliła się z nami przepisem, który dostała od Karoliny i Macieja Szaciło. "Lepsza połowa" tego słynącego z licznych warsztatów i książek kulinarnych duetu opowiedziała nam o jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie w nowej, zdrowszej odsłonie.
Posłuchaj
– Zrobiliśmy stunningowaną sałatkę Cezar. Normalnie robi się ją z kurczaka oraz sosu, który powstaje na bazie żółtka i anchois. My przygotowujemy naszego Cezara z tofu. Tofu jest świetnym źródłem tryptofanu. Podsmaża się je, podlewa sosem sojowym i dosypuje sumaku (...), on również pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Do tego robimy dressing na bazie mielonych pestek słonecznika, pasty miso, czosnku i zimnotłoczonego oleju rzepakowego – opowiada Karolina Szaciło.
Czym roślinna wersja sałatki Cezar przewyższa swój tradycyjny odpowiednik? Co to właściwie jest tryptofan?
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Karolina Szaciło (pisarka kulinarna)
Data emisji: 18.07.2019
Czas emisji: 11.32
kr