Woda, gramatura i czas – o tajemnicach dobrej herbaty

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Woda, gramatura i czas – o tajemnicach dobrej herbaty
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/norikko

Herbata o smaku porzeczki, gruszki, a nawet… wędzonej kiełbasy. Do świata tego wyjątkowego, wywodzącego się ze starożytnych Chin, napoju zabiera nas Grzegorz Miszewski – pasjonat herbaty i kiper z dwunastoletnim doświadczeniem. 

Posłuchaj

O sztuce parzenia herbaty (Do południa/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Opowiadamy o świecie 663.jpg
Tipsy - marzenie każdego herbaciarza!

– Jak się okazuje, w przypadku bardzo wielu wysokogatunkowych herbat, np. zielonych czy białych, już pięć stopni jest w stanie zmienić jej smak. Ważne czynniki to także ilość wapnia w wodzie i jej pH – tłumaczy Grzegorz Miszewski. – Pijąc niektóre gatunki herbat, mogę zupełnie inaczej się czuć. Kiedy mam obniżony nastrój i dużo smutku w sobie, zaparzam sobie dobrą białą herbatę i jest mi lepiej – dodaje.

O tym, ile herbaty spożywamy rocznie i czy wiedza, na temat jej jakości, jest coraz większa wśród polskich konsumentów, dowiedzą się Państwo, słuchając załączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Do południa
Prowadzi: Marek Niedźwiecki
Autorka reportażuGabriela Darmetko
Data emisji: 17.06.2019
Godzina emisji: 10.25 

kr/gs

Polecane