Czas na nowalijki. Które wybierać?
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie.
Ceny nowalijek spadną jeszcze w maju, ale jego początek oznaczał wzrost cen warzyw, z powodu kwietniowych przymrozków.
Foto: Shutterstock
- Nowalijką, na którą zawsze najbardziej czekam są rzodkiewki - mówi w audycji "A nuż, widelec" dziennikarka i blogerka kulinarna Małgorzata Minta i dodaje, że czasami ma w lodówce nawet cztery pęczki. - Lekko więdną, ale świetnym sposobem na takie rzodkiewki jest ich upieczenie. Nabierają wówczas zupełnie innych walorów smakowych. Stają się słodkie, ale dalej są chrupiące - mówi i podkreśla, że tak przygotowane rzodkiewki mogą być doskonałą bazą różnych dań.
A jak najlepiej przyrządzić szparagi? Czy ich zieloną odmianę można jeść na surowo? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania, w którym Katarzyna Pruchnicka zdradza, co lubi jadać na sobotnie śniadania.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 16.05.2019
Czas emisji: 11.32
kh/gs