Wielkanoc sprzed wieku
Sto lat temu po raz pierwszy po zaborach Polacy obchodzili święto Zmartwychwstania w wolnej ojczyźnie. Jak ono wówczas wyglądało? Co jedli? Czego sobie życzyli?
Wielkanoc w koszarach 1 Dywizjonu Artylerii Konnej im. gen. Józefa Bema przy ulicy 29 Listopada w Warszawie
Foto: Witczak-Witaczyński Narcyz/NAC
– Wiele z naszych wielkanocnych tradycji pochodzi jeszcze ze średniowiecza. Wtedy właśnie powstała Droga Krzyżowa, tradycja Grobów Pańskich, składania eucharystii do grobu w Wielki Piątek. Mamy też kilka tradycji, unikalnych dla Polski, takich jak rezurekcja. Święta Wielkanocne zaczynają się od, tak zwanej, liturgii paschalnej, która powinna się odbyć w sobotę po zachodzie słońca. U nas ona jest, ale nie jest ona liturgią wielkosobotnią, a paschalną, czyli nocną. Rankiem ogłaszamy z biciem dzwonów zmartwychwstanie Chrystusa – mówi ks. prof. Józef Naumowicz.
Gość Marka Stremeckiego opowiadał o licznych wielkanocnych tradycjach i ich miejscu w polskiej historii. Zapraszamy do wysłuchania tej rozmowy.
Druga część audycji dotyczyła spraw teraźniejszych: rozdawaliśmy naszym słuchaczom piękne książki, które w Trójkowym ogrodzie zostawił wielkanocny zając, w którego wcieliła się w studio Gabriela Darmetko.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji, w której ponadto:
- prof. Włodzimierz Mędrzecki i prof. Andrzej Chwalba o obchodach Świąt Wielkanocnych sto lat temu na Mazowszu i w Małopolsce;
- pisarz Jacek Komuda o potrawach wielkanocnych w 1919 roku;
***
Tytuł audycji: Historie jak z książki
Prowadzi: Marek Stremecki
Gość: ks. prof. dr hab. Józef Naumowicz (duchowny katolicki, birytualista, profesor nauk humanistycznych, historyk literatury wczesnochrześcijańskiej, patrolog, bizantynolog)
Data emisji: 21.04.2019
Godzina emisji: 12.05
ml/gs