Czy zdarza mi się wyrzucać żywność?
2019-03-07, 14:03 | aktualizacja 2019-03-07, 20:03
Polacy wyrzucają rocznie około 10 milionów kilogramów żywności. Skala wyrzucanego pożywienia od lat stale rośnie.
Posłuchaj
Już od trzech lat powstaje ustawa, która w założeniu ma ograniczyć marnotrawstwo. Przepisy maja obligować duże sklepy do zawierania umów z organizacjami, które żywność będą odbierać i przekonywać potrzebującym. Ciekawym pomysłem jest 'lodówka społeczna". Takie lodówki już funkcjonują i każdy może tam pozostawić żywność, którą ma w nadmiarze.
– To jest coś pięknego, że ludzie nauczyli się dzielić – zaznacza Jan Piątek, pomysłodawca ruchu społecznego wezpomoz.pl. – W naszych lodówkach ludzie zostawiają też dania ugotowane. Na nich znajduje się karta, na której widnieje napis, kiedy dany posiłek został przyrządzony. Niektórzy po zjedzeniu odpisują "dziękuję – bardzo mi smakowało". To jest fajne, że jedni wkładają obiady, a drudzy za nie dziękują – dodaje.
– Powinniśmy bardzo dużo mówić o szacunku do żywności. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wyrzucając żywność, niszczymy zasoby ekologiczne naszej planety – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezes federacji Polskich Banków Żywności.
Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji, w której oprócz ekspertów wypowiadali się także Trójkowi słuchacze.
***
Tytuł audycji: Za, a nawet przeciw
Prowadzi: Kuba Strzyczkowski
Goście: Jan Piątek (pomysłodawca ruchu społecznego wezpomoz.pl), Dorota Jezierska (wiceprezes federacji Polskich Banków Żywności), Sylwia Majcher (dziennikarka, autorka książka "Gotuję, nie marnuję"), Marcin Pietrowski (działacz społeczny), Magdalena Figura (Greenpeace Polska), Andrzej Faliński (prezes stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego)
Data emisji: 7.03.2019
Godzina emisji: 12.07
kw/gs
Oto wyniki sondy przeprowadzonej podczas audycji: